Här ska vi ta en titt på några vanliga stormkök och se vad de går för, men först gör vi en liten historisk tillbakablick.
Trangia är det vanligaste märket på stormkök i Sverige (av någon anledning säger och skriver många triangia!). Företaget Trangia grundades 1925 av entreprenören John E. Jonsson. Till en början tillverkade man hushållsföremål i aluminium, men när vi fick längre semester i Sverige övergick man till att utveckla matlagningskärl för friluftsändamål. 1951 kom den första prototypen av Trangiaköket – ett matlagningssystem för flytande bränsle där ett aluminiumkärl utgör vindskydd för själva matlagningen.
Namnet Trangia kommer från byn Trång, där man bytte ut å till a och sedan lade till -ia för ’i aluminium’.
Företaget är fortfarande familjeägt och Trangiaköken tillverkas fortfarande i samma by där verksamheten startade för 95 år sedan.
Material som används vid tillverkningen i dag är aluminium, Non-stick, duossal och titan. Förutom sprit används även gas som bränsle.
Primus är också ett svenskt företag som föddes i Stockholm 1892, när Frans W. Lindqvist och J. V. Svenson skapade den första sotfria fotogenspisen. Den fick namnet Primus eftersom det var just den första. Ett stort ögonblick i företagets historia var när Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay besteg Mount Everest den 29 maj 1953, med ett Primuskök i bagaget!
MSR, Mountain Safety Research, är ett betydligt yngre, amerikanskt företag som grundades 1969 i Seattle av Larry Penberthy.
I den här recensionen tittar vi på tre Trangiakök, ett Primus Power Trail Store och två MSR-kök. Trangiaköken kostar mellan 613 och 999 kronor, Primusköket 649:-, medan MSR-köken går loss på 2 300 respektive 2 800 kronor.
Trangia Stormkök 25-3
Vi börjar med Trangia Stormkök 25-3, där 25 står för den större typen av kök. 25-serien passar för tre till fyra personer och innehåller två kokkärl som rymmer 1,75 respektive 1,5 liter, en stekpanna med diametern 22 cm, vindskydd, spritbrännare, tång samt rem. Köket är tillverkat av aluminium.
Med spritbrännare kokar man upp 1 liter vatten på ca 10 minuter och med gasbrännare kokar man upp 1 liter vatten på ca 3,5 min, så det är alltså avsevärt snabbare.
Köket väger 895 gram och är 220 mm x 105 mm när det är hoppackat.
Det här är ett kök som passar alla som vill laga mat ute i det fria. Det är lätt att använda och går att få med sprit- eller gasbrännare. En stor fördel med Trangia är att du enkelt kan komplettera med andra typer av kokkärl eller till exempel en kaffepanna. Konceptet är även väl utprovat sedan 1951 och det fungerar verkligen. Använder du sprit som bränsle får du dock räkna med att det är ganska långsamt. Aluminiumkärl går tyvärr inte att diska i maskin.
Köket kostar runt 600 kronor.
Trangia Duossal 2.0 25-23 UL/D
Nästa kök heter Trangia Duossal 2.0 25-23 UL/D. Det består av två kokkärl på 1,75 respektive 1,5 liter i duossal och en stekpanna i non-stick som är 22 cm i diameter, vindskydd i ultralätt aluminium, spritbrännare, tång samt rem. Kärl i duossal värms upp snabbt så man inte behöver vänta länge på maten när man är hungrig.
Duossal är ett superlaminat bestående av rostfritt stål och aluminium, där aluminium på utsidan ger bästa möjliga värmeledning och rostfritt stål på insidan minskar risken för repor och gör det enkelt att rengöra kärlen. Namnet på materialet kommer av duo + ss (av Stainless Steel) + Al (av aluminium).
Köket väger 1090 gram och är 220 mm x 105 mm när det är hoppackat.
Det här är ett kök som passar alla som vill laga mat på utflykt eller vandring och det är också, på grund av materialet, snabbare än Trangia Stormkök 25-3. Det är lämpligt för tre till fyra personer. Köket går att få med sprit- eller gasbrännare.
Köket kostar runt 1000 kronor
Trangia Duossal 2.0 27-23: UL/D
Det tredje Trangiaköket i samlingen är Trangia Duossal 2.0 27-23 UL/D och det är gjort av samma material som det föregående, men det är mindre. Det består av två kokkärl som rymmer 1 liter var, varav ett är graderat och ett är ograderat, en stekpanna som är 18 cm i diameter, vindskydd, spritbrännare, tång samt rem.
Detta kök väger 855 gram och är 185 mm x 100 mm när det är hoppackat.
Det här är ett kök som passar för en till två personer som vill äta mat utomhus, eller för den delen, värma vatten eller koka kaffe. Det är snabbt och praktiskt och går även att få med gasbrännare.
Köket kostar runt 900 kronor.
MSR XGK EX
Nu är vi framme vid två kök som är lite dyrare än Trangiaköket och Primusköket. Det billigare av dem är MSR XGK EX, ett pålitligt flerbränslekök, som kan användas med bland annat fotogen, bensin och diesel. Flygbränsle, lacknafta och lösningsmedel fungerar också. Det är praktiskt, eftersom du alltid kan få tag på något bränsle som funkar, oavsett var du befinner dig. Bränslepump, vindskärm, värmereflektor, smådelskit, instruktioner och förvaringspåse ingår, medan bränsleflaska köps separat.
Köket väger 490 gram och har måtten 100 x 100 x 150 mm. Koktid för 1 liter vatten:
- Gas: 3,5 min
- Fotogen: 2,8 min
- Diesel: 4,5 min
Det här är ett kök som passar dig som ger dig ut på krävande expeditioner, och dess multibränsleegenskaper gör att det är praktiskt när du befinner dig på platser där det kan vara svårt att få tag på bränsle. Det är också ett mycket snabbt kök. Men köket går självklart att använda även på mindre avancerade turer, som till exempel en utflykt med familjen i närområdet. Priset är dock avsevärt högre än för ett Trangiakök.
Köket kostar runt 2 300 kronor.
MSR Reactor 1.7l Stove System
Det dyrare av dessa två kök är MSR Reactor 1.7l Stove System. Det är ett mycket snabbt, vindtåligt och bränsleeffektivt kök och du kan koka upp 1 liter vatten på bara 3 minuter. Köket fungerar alltid optimalt, oavsett kyla eller vindförhållanden. Det innehåller kastrull som rymmer 1,7 liter, lock med handtag, brännare och inbyggt vindskydd. Köket är avsett för en till tre personer. Köket väger 515 gram inklusive brännare.
Det här är ett kök som passar dig som vill ha ett snabbt och bränslesnålt kök som fungerar i alla lägen. Men smakar det så kostar det, för det är ett ganska dyrt kök.
Köket kostar runt 2 800 kronor.
Primus Power Trail Store
Sist i samlingen tittar vi på Primus Power Trail Stove. Det är ett rejält och stabilt kök som fungerar bra när man är många som ska äta. Köket har en kraftfull brännare med bred låga och här kan man använda riktigt stora kokkärl och stekpannor. Primus Power Trail Stove är utrustat med piezotändare och det går lätt att justera lågan. Köket är försett med utfällbara stöd som gör att kastrullerna står stadigt. Gas ingår ej. Det är också ett prisvärt kök.
Det här är ett kök som passar dig som verkligen vill satsa på matlagning ute i det fria och som gärna bjuder vänner och familj på mat! Ett robust kök när du vill laga mycket mat.
Köket kostar runt 600 kronor.