Skip to main content

Så packar du smartast för vandring - vi ger dig tipsen

När det börjar bli dags för vandring, äventyr och härliga upplevelser är det förstås mycket att tänka på vad det gäller planering och packning. Här kommer några tips som hjälp på vägen.

Det är praktiskt att utgå från en ändamålsenlig packningslista när du ska ge dig ut. Det gör det lätt att se att du inte har glömt något viktigt, och har du en riktigt bra lista kan du utvärdera och komplettera den inför nästa tur.

Den här packlistan är ett förslag som du kan anpassa efter dina egna behov. Listan är tänkt för en vandring under barmarkssäsongen. Om du ska ge dig ut på en vintertur måste du förstås ha en helt annan typ av utrustning.

Först går vi igenom vad som är bra att packa ner och sedan hur du packar på smartaste sätt.

Skor och kläder

  • kängor eller vandringsskor
  • strumpor
  • underställ
  • varmare tröja
  • skaljacka
  • vandringsbyxor
  • regnbyxor
  • mössa och vantar
  • underkläder, gärna i funktionsmaterial
  • lägerskor
  • shorts
  • ombyte

Bra skor på fötterna är A och O för en lyckad vandring – även om du har laddat upp med skavsårsplåster. Sköna och väl ingångna vandringskängor i rätt storlek är toppen, men det finns många som föredrar vandringsskor eller trailskor, och det är också ett utmärkt alternativ. Tänk på att inte köpa skor i för liten storlek.

Ullstrumpor är sköna och har bra fukttransport. Det är bra att använda dubbla strumpor för att undvika skoskav.

Ett bra tips är att ta med ett par bekväma lägerskor som du kan ta på när du rastar eller kommer fram till nattlägret. Välj ett par skor som är mjuka och sköna och inte för tunga att bära på, till exempel gympaskor, tofflor eller crocs.

Klä dig efter lager på lager-principen med underställ närmast kroppen (gärna i ull, för optimal fukttransport) en varmare tröja utanpå om det behövs, och till sist en vindtät skaljacka. Självklart ska du anpassa klädseln efter temperaturen. Man blir förvånansvärt varm när man rör på sig och behöver ofta mindre kläder än vad man tror. Men det är viktigt att ha ett förstärkningsplagg att ta på sig när man stannar till för då kan man fort bli kall.

Välj ett par bekväma vandringsbyxor som inte skaver någonstans. Det finns både stretchiga byxor, och byxor som är gjorde i lite stelare material – det är till stor del en smaksak vad du väljer. Vissa byxor har blixtlås så att man enkelt kan ta av byxbenen och göra om byxorna till shorts. Köp sådana byxor om du tycker det verkar vara en smart idé, annars är det ju enkelt att bara ta med ett par shorts också.

Längst in behöver du förstås underkläder som gärna kan vara i funktionsmaterial. Regnbyxor, mössa och vantar kompletterar packningen. Om din skaljacka även funkar som regnjacka så räcker det gott med den.

Packning

  • ryggsäck
  • regnskydd
  • packpåsar

Din ryggsäck är en viktig del av packningen. Var noga med att du har en modell som passar just din kropp och dina behov. Hur stor ryggsäck man vill ha är delvis en smaksak, men en säck som rymmer 50 till 70 liter kan vara ett bra riktmärke. Men storleken beror förstås främst på hur länge du ska vara ute och om du tältar eller gör en stugtur.

Vissa ryggsäckar har integrerat regnskydd som du bara kan rulla ut och dra över säcken. Är inte din ryggsäck utrustad med regnskydd kan du köpa till ett separat.

Att använda packpåsar i olika färger skapar bra överblick i packningen och gör det också lättare att hitta vad du behöver. Vattentäta påsar är ett utmärkt alternativ om man ska paddla eller om det finns risk för att packningen blir blöt.

Äta och laga mat

  • stormkök
  • bränsle
  • tändstickor
  • kåsa, tallrik, bestick, mugg och vattenflaska
  • tändstickor
  • mat, snacks, godis
  • kaffe, te, choklad
  • diskmedel, svamp, diskborste

Mat är otroligt viktigt när du är ute på äventyr, både för att du förstås behöver energin, men också för att det är så gott och mysigt att äta efter en hel dag ute i friska luften. Stormköket är A och O för din friluftsrestaurang. Gas eller sprit som bränsle är en smaksak, men gas är snabbare, vilket är bra när man är hungrig! Beräkna bränslemängden efter antalet personer som ska äta och hur länge ni ska vara ute. Komplettera med tallrik, kåsa, vattenflaska, mugg och bestick (antingen friluftsbestick eller spork) så har du vad du behöver. Och glöm för all del inte tändstickorna!

Det finns ett enormt utbud av frystorkad mat och det är såklart bekvämt men samtidigt ganska dyrt (och kanske lite tråkigt?) om du ska vara ute länge. Är du pysslig kanske du hellre vill torka maten själv inför vandringen. Det finns mycket god och enkel mat man kan laga på fjället och det behöver inte alls vara svårt eller avancerat. Passerar du fjällstugor på vägen kan du också köpa mat där. Utbudet är förstås ganska begränsat och det är också dyrt, men du slipper bära så tungt. Se till att ha med god frukost samt mycket snacks och godis för snabb energi. Kryddor, salt och olja vill du kanske också ha med dig, om du inte bara kör frystorkat förstås.

Ta med kaffe, te, choklad eller annan dryck du gillar.

Diskmedel och svamp eller diskborste behövs när du sedan ska diska i den porlande fjällbäcken.

Sova

  • sovsäck
  • sovsäckslakan
  • handduk
  • tält
  • liggunderlag
  • lampa

Tänker du bo i stugor eller på fjällstationer behöver du inte lika mycket packning som om du ska tälta, utan då räcker det med sovsäck och kanske sovsäckslakan om du vill ha det. Stoppa ner en snabbtorkande handduk också.

Sovsäckar finns i dun eller syntet, för olika temperaturer och årstider och i många olika prisklasser. God nattsömn är ovärderligt, så välj sovsäck med omsorg.

Om du ska gå en tälttur får du komplettera med tält och liggunderlag. Det finns ett stort utbud av tält, och här får du ta hänsyn till olika faktorer som pris, storlek, vikt och årstid. Ett bra tält är kan också vara en säkerhetsfråga om du till exempel råkar ut för dåligt väder.

Välj ett liggunderlag som passar först och främst din kropp, men även din plånbok. Det finns många olika sorters liggunderlag att välja mellan – uppblåsbara, självuppblåsande och klassiska.

Det är förstås skönt att ha en bekväm huvudkudde när det blir dags att sussa, men om du tycker det är onödigt att bära omkring på en kudde kan du i stället ta med ett örngott och stoppa in några av dina extrakläder i det. Funkar också bra. Det är praktiskt att ha med sig någon form av belysning – lykta, ficklampa eller kanske allra helst en pannlampa. Bra att ha om du måste göra något i mörkret och det är också mysigt att kunna ha en ljuspunkt i tältet.

Övrigt

  • tandborste, tandkräm, toalettpapper, tvål
  • skavsårsplåster, huvudvärkstabletter första förband och solskydd
  • kniv, karta, kompass
  • vandringsstavar
  • powerbank

En del människor är minimalister och vill vandra fjäderlätt både på fjället och genom livet, medan andra vill vara förberedda på alla situationer och ha all tänkbar komfort. Så mängden packning är såklart individuell, men begränsas samtidigt naturligt av hur mycket du vill och orkar bära.

Här är lite förslag på vad som passar in under rubriken övrigt.

Både gramjägare och lyxlirare kan nog enas om att det är bra att ha med sig hygienartiklar. Ta med tandborste, tandkräm, toalettpapper och tvål i småförpackningar. Är du riktigt hardcore och gramkänslig sågar du av skaftet på tandborsten för att spara vikt!

Det är viktigt att inte glömma husapoteket med skavsårsplåster, huvudvärkstabletter, första förband och solskydd. Och självklart även andra mediciner som du brukar ta.

Karta och kompass är viktigt, och en powerbank till mobilen kan vara praktiskt. En bra kniv har man alltid användning av.

Många föredrar att gå med vandringsstavar. Det kan vara skönt och kan också underlätta om du behöver vada över ett vattendrag. Om du inte vill använda stavarna hela tiden kan du fästa dem på ryggsäcken eller i ryggsäcken.

Packningshacks

Försök att packa tunga saker närmast ryggen och högre upp i ryggsäcken, och att packa lättare saker längre ner i ryggsäcken. Det ger god balans och stabilitet.

Samtidigt är det fiffigt att packa det du inte behöver så ofta långt ner i ryggsäcken – tält, sovsäck och sovkläder till exempel. Längre upp har du sådant som du vill ha tillgång till under dagen, som extrakläder, regnställ, kök och mat. I sidofickorna förvarar du vattenflaska, snacks, karta, kompass.

Det är smart att öva på att packa din ryggsäck så att du har bra koll på var du har dina prylar. Det underlättar enormt om du snabbt behöver slå läger och göra i ordning mat, och det gör det också lättare att packa ihop allt när du ska ge dig iväg igen.

Packpåsar – gärna vattentäta – har jag nämnt tidigare i texten, och det är guld värt för en bra och genomtänkt packning där du snabbt hittar vad du behöver, utan att behöva tömma hela ryggsäcken. Det är praktiskt om påsarna är i olika färger så att du vet vad som finns i vilken påse. Nätpåsar eller genomskinliga påsar är ett annat alternativ. Packpåsar finns att köpa på nätet (en annan form av nätpåsar kanske?) eller i den lokala friluftsbutiken, men du kan även sy själv om du vill det. Att påsarna är vattentäta är ett måste om du till exempel ska bege dig ut på paddeltur.

Försök att undvika att fästa saker utanpå ryggsäcken – med undantag för vandringsstavar eller till exempel strumpor som du vill torka. Saker som hänger utanpå ryggsäcken kan fastna i trädgrenar, gå sönder eller lossna, och det vill du inte.

Om du tänker ”Det här skulle kunna vara bra att ha.” när du packar … Glöm genast den tanken och håll dig till din packningslista. Ta bara med precis vad du behöver.

Ha en god tur!