Skip to main content

Vi tipsar: Bästa tälten för vandring 2023

Tältet är en viktig del i packningen inför en lyckad vandring. Tält finns i många olika prisklasser och storlekar och det är en mängd faktorer man måste ta hänsyn till när man väljer tält: Under vilken årstid ska tältet användas, hur stort tält behöver man och – inte minst – hur mycket är man villig att betala?

Här är några andra saker du också kan fundera över när det är dags för dig att köpa tält: Är det viktigt att tältet är lätt eller värderar du andra egenskaper? Går det lätt och smidigt att sätta upp tältet även om det är mörkt och blåsigt? Är tältet vindtåligt? Har tältet tillräckligt bra ventilation?

Låt oss titta närmare på tre olika tält i tre olika prisklasser samt två spännande utmanare. Tälten vi granskar är tremanstält för fjällvandring. Fyra av tälten är avsedda för fyra säsonger, alltså för året runt-bruk, medan ett av tälten är ett tresäsongers. Det är också det billigaste tältet. Tre av tälten är tunneltält och två är kupoltält. Det billigaste tältet i gruppen kostar 1 499 kronor och det dyraste kostar 10 495 kronor.

Hoppas du hittar något du fastnar för!

Bra

Abisko 3 Man, Orange, Onesize, Swedemount

Bildtext

Ett BRA och mycket prisvärt tält är Abisko 3 Man Swedemount. Tältet har dubbla absider och två ingångar med myggnät och ventilationsöppningar. Det är enkelt att sätta upp och har utmärkt ventilation och står väl emot regn. Tältet är dock inte särskilt rymligt och passar kanske bättre för två än tre personer.

När det gäller tält får man ofta vad man betalar för och i den här prisklassen kan man inte räkna med någon superkvalitet, men det är som sagt var ett bra och prisvärt tält som kan fungera utmärkt som instegsmodell.

Vem passar tältet för? Tältet passar dig som vill testa på en tälttur utan att punga ut med alltför mycket pengar. Det fungerar inte i krävande förhållanden eller för vinterturen. Eftersom tältet inte är så stort kanske det är bra om ni bara är två personer – eller ganska små till växten. Abisko 3 Man Swedemount är kanske inte tälten för den mest erfarna vandraren eller den mest extrema äventyraren.

Specifikationer

  • Vikt: 3760 g
  • Konstruktion: Kupoltält
  • Antal personer: 2–3 personer
  • Antal säsonger: 3-säsongstält

Kolla priset hos Sportshopen

Bättre

Terra Nova Blizzard 3

Bildtext

Ett BÄTTRE och dyrare tält, men ett tält som fortfarande är mycket prisvärt är Terra Nova Blizzard 3. Det är rymligt och har extra stor absid som ger gott om utrymme för matlagning och för förvaring av utrustning och packning. Absiden ökar komforten och gör också tältet extra mysigt. En fiffig detalj är att bågarna och bågkanalerna är färgkodade vilket underlättar när du ska sätta upp tältet.

Vem passar tältet för? Tältet passar dig som vill ha ett ganska lätt men rymligt tält som funkar året runt. Det ger bra skydd och komfort i både hård vind och regniga förhållanden. Det är ett tält för dig som vill kunna lita på din utrustning även i tuffa lägen. Tältet passar både nybörjaren och den erfarna vandraren.

Specifikationer

  • Vikt: 3050 g
  • Konstruktion: Tunneltält
  • Antal personer: 3 personer
  • Antal säsonger: 4-säsongstält

Kolla priset hos Climbing247

Bäst

Fjällräven Keb Endurance 3 Tält Pine Green

Bildtext

Det BÄSTA tältet i samlingen är Fjällrävens Keb Endurance 3 och det är helt följdriktigt också det dyraste. Det är ett fyra säsongers tunneltält som klarar tuffa förhållanden. Tältet har två ingångar så det är lätt att ta sig in och ut, och när det blåser mycket kan man använda ingången på läsidan. Den stora absiden har gott om plats för förvaring och matlagning.

Detta tält fungerar perfekt för krävande vinterturer, och material och detaljer är utformade för att klara kyla och kunna hanteras med vinterhandskar.

Precis som när det gäller Terra Nova Blizzard 3 så har även detta tält färgkodade bågar och bågkanaler för förenklad uppsättning. Reflexer vid ingångarna gör att du lätt hittar tillbaka till tältet i mörkret.

Vem passar tältet för? Tältet passar alla som vill ha ett rymligt och bekvämt tält som klarar tuffa tag. Det fungerar även mycket bra för vinterturer. Det är något dyrare än de andra tälten.

  • Vikt: 4130 g
  • Konstruktion: Tunneltält
  • Antal personer: 3 personer
  • Antal säsonger: 4-säsongstält

Kolla priset hos Climbing247

Utmanare

Vi har även tagit med två utmanare. De är båda åt det lite dyrare hållet i den här gruppen. Låt oss se vad de har att erbjuda.

Fjällräven Abisko Lite 3

Bildtext

Den första UTMANAREN är Fjällräven Abisko Lite 3. Det är ett lätt och kompakt tält, som kan upplevas som något trångt för tre personer, så egentligen är det kanske mer optimalt som tvåmanstält. Det är ett ganska lågt tält med liten absid – allt för att hålla vikten ner. Även detta tält har färgkodade bågar för enkel uppsättning.

Tältet har två ingångar men alltså bara en absid.

Tältet fungerar bra på sommar, vår och höst, och även på vintern om det inte är alltför bistra förhållanden.

Vem passar tältet för? Tältet passar för dig som vill hålla nere vikten på din packning och som föredrar ett lätt och kompakt tält. Det passar också bäst för dig som inte söker upp de allra tuffaste vinterstormarna. Eftersom tältet inte är så rymligt kanske det är mest lämpligt för bara två personer om man vill ha det bekvämt.

Specifikationer

  • Vikt: 2220 g
  • Konstruktion: Tunneltält
  • Antal personer: 2–3 personer
  • Antal säsonger: 4-säsongstält

Kolla priset hos Climbing247

Exped Orion III terracotta

Bildtext

Den andra UTMANAREN är Exped Orion III. Det är ett rymligt och högkvalitativt kupoltält som fungerar perfekt för användning året om. De dubbla absiderna ger gott om plats för utrustning och packning även på längre turer. Tältet är mycket vindstabilt och smidigt.

Vem passar tältet för? Tältet passar för dig som vill ut på tur i tuffa förhållanden och som vill ha ett rymligt och rejält tält som klarar hård vind. Men det fungerar såklart utmärkt även för en solig sommar- eller höstvandring, och för vandrare som inte är så erfarna.

Specifikationer

  • Vikt: 3700 g
  • Konstruktion: Kupoltält
  • Antal personer: 2–3 personer
  • Antal säsonger: 4-säsongstält

Kolla priset hos Climbing247

Hoppas du hittade någon som passade och att guiden hjälpte dig på vägen när du skulle köpa ditt nästa tält.